PRIMJENA NAŠIH PROIZVODA U

LIJEČENJU

IRITACIJE KOŽE

Nanesite ga na kožne iritacije, manje opekotine, opekline od sunca, ugrize kukaca i modrice. Pomoći će zacjeljenju i opuštanju napetih mišića i otklanjanju muskulfibera. Lavandino ulje je jedno od rijetkih koje se može nanijeti direktno na kožu.

CIRKULACIJA

Prije spavanja izmasirajte stopala s malo maslinovog, bademovog ili nekog drugog baznog ulja u koje ste stavili 2-3 kapi lavandinog ulja. Pomoći će mikrocirkulaciji, opustiti vas, pomoći će da lakše utonete u san. Korisno je za dezinfekciju kože i sprečavanje pojave gljivica.

NESANICA

Nekoliko kapi ulja na igrački vašeg mališana prije nego ga stavite na spavanje pomoći će da se dijete umiri, a igračka će biti odbojna moljcima i grinjama. Nekoliko kapi ulja na jastuku i na plahatama će imati isti efekt.

HISTERIJA I STRES

Kapnite malo ulja na dlanove, protrljajte ih i stavite u položaj kao da želite sakupiti vodu. Približite licu i duboko dišite. Ista metoda pomaže ako vas uhvati panika. Možete staviti nekoliko kapi ulja na maramicu i udisati kako bi se opustili u stresnim situacijama.

GLAVOBOLJA I NAPETOST

Protiv glavobolje može pomoći par kapi lavandinog ulja nanesenih na sljepoočnice i stražnju stranu vrata. Nježno umasirajte ulje. Snažna aroma možda će biti irtiantna za oči, ali strpite se nekoliko minuta i osjetit ćete umirenje.

PREHLADE

Kod prehlade ili grlobolje, stavite malo lavandinog ulja u lavor vruće vode i inhalirajte. Možete također napraviti i čaj od 1 žličice cvijeta lavande i 2 dcl vruće vode. Čaj možete popiti ili njime grgljati kako bi suzbili upale grla.

KUPKE

Sva prije spomenuta stanja mogu se ublažiti i aromatičnim kupkama sa uljem lavande i aromaterapijskim solima. Sol pročišćava tijelo i uklanja toksine dok eterična ulja opuštaju i zacijeljuju tijelo. Ulje lavande ili druga eterična ulja obično treba pomiješati sa malo mlijeka kako bi se pravilno raspršilo u vodi. Ulje je lakše od vode i plutalo bi na površini ako ga ne razrijedite u mlijeku i onda pomiješate sa vodom.

PRIMJENA HIDROLATA U

LIJEČENJU

 • Nakon završenog procesa destilacije pomoću vodene pare nekog biljnog materijala koji sadrži eterična ulja - dolazi do razdvajanja finalnog produkta na dva dijela. Vodena para koja prolazi kroz biljni materijal odnosi sa sobom i sastavnice biljke topive u uljima, ali i one topive u vodenom mediju. Nakon hlađenja vodene pare dolazi do separacije na dva dijela što omogućuje odvajanje eteričnog ulja od vodene otopine. Prvi dio čini eterično ulje, a drugi vodena otopina na čijoj površini to eterično ulje pliva – hidrolat.

  Hidrolate u kozmetičke svrhe koristimo kao prirodne tonike, ili kao vodenu fazu u izradi krema, gelova, emulzija i maski. Osim u kozmetici, hidrolati se

 • mogu koristiti i u kulinarstvu, ali i u terapeutske svrhe: kao kapi za nos, oči, uši kao i za vaginalna ispiranja. U svrhu korištenja kao kapi za nos ili vaginalna ispiranja hidrolati se moraju izotonizirati, a kod kapi za oči obavezno im se mora prilagoditi i pH.

  U kozmetici, najjednostavnija upotreba je nanijeti hidrolat na očišćeno lice, nakon čega nanosimo hranjiva ulja i ili kreme na kožu još vlažnu od hidrolata – na taj način koži smo dali sve ono što bi joj dala i krema – i vodenu i masnu fazu.

 • HIDROLAT LAVANDE

  idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene pH vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja. Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože. Nakon depilacije ga možemo kombinirati s hidrolatom lovora, u svrhu spriječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na spriječavanje urastanja dlaka. Nanešen na prije kreme za sunčanje, pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu i spriječava oštećenja uzokovana vjetrom i visokom temperaturom

 • HIDROLAT SMILJA

  Djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka, reducira otekline. Snažno regenerira stanice kože i pojačava protok krvi. U njezi kože je idealan za osjetljivu i umornu kožu. Koristi se kao izvrsna vodena baza za izradu bogatih hidratantnih krema, isto kao i hidrolat lavande