• Kulinarska upotreba lavande poznata je koliko i njena ljekovita upotreba. Drevni narodi i civilizacije lavandu su koristili za izradu slastica i kolača, začinjavanje ribe i mesa i razne ostale svrhe. Danas se ponovno povećava uporaba lavande u prehrani i stalno otkrivaju nove primjene. Navest ćemo vam nekoliko proizvoda koje možete i sami pokušati proizvesti.
    Lavanda daje lijepu notu kako kiselijim tako i slatkim jelima. Ipak, pazite da aroma lavande ne prevlada u cijelom receptu.

  • Nemojte marinirati meso u lavandi duže od 48 sati. Djelovanje lavande i masnoće će proizvesti sapunast,loš okus, ako predugo mariniramo.
    Lavanda ima prirodni afinitet prema crvenom mesu, divljači i ptičjem mesu; za bogat okus ribe; i za crveno i crno voće poput šljiva, kupina i sl.
    Također se koristi za davanje okusa desertima poput sladoleda, sorbea i pečenih jela poput roštilja.

O KUHANJU SA LAVANDOM

LAVANDINI KEKSI

• ½ šalice maslaca
• ½ šalice sirnog namaza
• 1 šalica šećera
• 2 čajne žličice suhog lavandinog cvijeta
• 1 jaje
• 2 šalice brašna
• 1/3 šalice marmelade, pekmeza (lavandinog pekmeza)
U zdjeli zamješajte mikserom sirni namaz i maslac. Dodajte šećer, lavandin cvijet, jaje i brašno. Istresite masu u zauljeni lim ili tavu. Pecite na 200 stupnjeva max 20 minuta. Nemojte spaliti (zasmeđiti) gornju stranu. Izvadite i namažite marmeladom ili pekmezom. Pospite orasima, lješnjacima ili bademima.

O KUHANJU SA LAVANDOM

LOSOS NA GRILU SA LAVANDOM

Uzmite snop rascvjetale lavande i stavite stabljike u čašu vode 45 minuta do 2 sata. Namočene biljke mogu se raspršiti na ugljenima roštilja dok se losos peče, a rezultirajući dim daje blagi okus bora i lavande pečenom mesu lososa.
• 2 do 4 velika češnjaka, nasjeckana
• 2 žličice svježih pupoljaka lavande
• 1/4 šalice tamarija ili umak od soje
• 3 žlice meda
• 3 žlice limunovog soka
• 1/3 šalice maslinovog ulja
• 2 žlice prženog sezamovog ulja
• 4 svježa losos fileta

1. U velikoj zdjeli izmješajte češnjak i lavandu zajedno. Umiješajte tamari, med, sok od limuna i ulja pa miješajte sve zajedno.
2. Dodajte filete lososa u zdjelu, pokrijte i marinirajte 30 minuta ili dulje.
3. U vrijeme posluživanja, potpalite roštilj i stavite losos filete - kožnu stranu -dolje na roštilj. Pecite 8 do 12 minuta i često mažite marinadom, a zatim okrenite filete jednom i pecite još jednu minutu ili više dok meso bude neprozirno i lako se lomi viljuškom.

O KUHANJU SA LAVANDOM

LAVENDER SORBET

• 500 ml of water
• 150 grams of sugar
• 100 grams of honey
• 1 tablespoon of dried lavender flowers
• juiceof ½ lemon
Mix water, sugar and honey and warm up until sugar and honey melt. Remove from the fire, add the lavender, cover and leave for half an hour. Pour, add lemon juice and follow the instructions of your ice cream maker.