Recepti

O kuhanju sa lavandom

Kulinarska upotreba lavande poznata je koliko i njena ljekovita upotreba. Drevni narodi i civilizacije lavandu su koristili za izradu slastica i kolača, začinjavanje ribe i mesa i razne ostale svrhe. Danas se ponovno povećava uporaba lavande u prehrani i stalno otkrivaju nove primjene. Navest ćemo vam nekoliko proizvoda koje možete i sami pokušati proizvesti.

Lavanda daje lijepu notu kako kiselijim tako i slatkim jelima. Ipak, pazite da aroma lavande ne prevlada u cijelom receptu.
Nemojte marinirati meso u lavandi duže od 48 sati. Djelovanje lavande i masnoće će proizvesti sapunast,loš okus, ako predugo mariniramo.
Lavanda ima prirodni afinitet prema crvenom mesu, divljači i ptičjem mesu; za bogat okus ribe; i za crveno i crno voće poput šljiva, kupina i sl.
Također se koristi za davanje okusa desertima poput sladoleda, sorbea i pečenih jela pout roštilja.






                   

Lavandini keksi

 Lavandini keksi


½ šalice maslaca
½ šalice sirnog namaza
1 šalica šećera
2 čajne žličice suhog lavandinog cvijeta
1 jaje
2 šalice brašna
1/3 šalice marmelade, pekmeza (lavandinog pekmeza)

U zdjeli zamješajte mikserom sirni namaz i maslac. Dodajte šećer, lavandin cvijet, jaje i brašno. Istresite masu u zauljeni lim ili tavu. Pecite na 200 stupnjeva max 20 minuta. Nemojte spaliti (zasmeđiti) gornju stranu. Izvadite i namažite marmeladom ili pekmezom. Pospite orasima, lješnjacima ili bademima.

Losos na grilu sa lavandom

 Makes 4 servings

Cut an extra bunch of flowering lavender and put the stalks in a glass of water for 45 minutes to 2 hours. The soaked herbs can be strewn on the coals of the grill as the salmon cooks and the resulting smoke lends a faint camphor and pine flavor to the cooking salmon.

• 2 to 4 large cloves garlic, minced
• 2 teaspoons fresh lavender buds
• 1/4 cup tamari or soy sauce
• 3 tablespoons honey
• 3 tablespoons lemon juice
• 1/3 cup olive oil
• 2 tablespoons toasted sesame oil
• 4 fresh salmon fillets

1. In a large bowl, mash the garlic and lavender buds together. Stir in the tamari, honey, lemon juice, and oils, whisking to blend together.

2. Add the salmon fillets to the bowl, cover, and marinate for 30 minutes or longer.

3. At serving time, fire a barbecue grill and place salmon fillets—skin side down—on the grill. Cook for 8 to 12 minutes, basting frequently with the marinade, then turn fillets once and cook another minute or more until the flesh is opaque and flakes easily with a fork.

Sorbet od lavande

500 ml vode

150 gr šećera

100 gr meda

1 žlica osušenih lavandinih cvjetića

sok ½ limuna

Pomiješajte vodu, šećer i med te zagrijavajte dok se šećer i med ne otope. Skinite s vatre, dodajte lavandu, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite, dodajte sok od limuna i slijedite upute vašeg aparata za izradu sladoleda.