Sastojci

  • Maslaci

    Kakao maslac

    Kakao maslac se dobiva tiještenjem masnih praškastih sjemenki Theobrome Cacao L. 
    Popularan sastojak preparata za njegu tijela i krema za lice. Djeluje kao izvrstan emolijens jer omekšava suhu kožu, a pogotovo je preporučljiv u prevenciji nastanka strija, povećavajući elastičnost kože. Izolirane iz biljke Theobroma cacao L., sjemenke pravog kakaovca  sadrže oko 40-50 % masnog ulja, smjesu glicerida oleinske, palmitinske I stearinske (50-70 %), oleinske i stearinske (22%) te oleinske i palmitinske (5 %) kiseline.
    Sposobnost izvrsne hidratacije kože su razlog zašto se kako maslac vrlo često preporučuje pacijentima, pogotovo trudnicama, kod tretmana suhe i kserotične kože, tretmana ispucale kože i usnica, opeklina i ožiljaka, te u prevenciji iritacija i svrbeža kože. Izvrstan je za njegu kože nakon izlaganja suncu te u prevenciji preuranjenog starenja kože, a pogotovo kod fotostarenja kože. Kako je riječ o 100% prirodnoj sirovini koja je istovremeno prirodni konzervans, kao i zbog iznimno ugodne prirodne arome, osobito je popularan među pacijentima! 

    Shea maslac (Karite)

    Afrička je tradicija da je samo ženama dozvoljeno da dodiruju shea drvo, beru plodove i prerađuju ih. Shea maslac se naziva i „zlato žena“ jer omogućuje stotinama tisuća afričkih žena da preradom shea plodova u maslac ostvare prihod i na taj način nabave odjeću, lijekove i omoguće školovanje svojoj djeci. Iz tog razloga je sječa stabala strogo zabranjena.

    Shea ili karite drvo prirodno raste u tropskoj Africi. Shea drvo je visoko 12-20 metara, a njegovo stanište je suho područje oko Sahare. Nikada nije kultivirano – glavni razlog je što je potrebno oko 15 godina da urodi prvim plodovima, a svoju puno zrelost postiže tek za 25-50 godina. Orašasti plodovi shea drveta su vrlo ukusni, a urod je uvijek toliko bogat da hrane ima za sve, pa čak ostane i za životinje i ptice. Plodovi se beru kada sazriju, između srpnja i kolovoza, u sredini kišne sezone. Afrička izreka kaže da svako stablo koje raste u savani, daje božanske plodove, a kad je riječ o shea drvetu, što u prijevodu s jezika Bamanankan znači 'sveto', u to zaista nema sumnje. Shea maslac se u Africi koristi zbog svojih ljekovitih svojstava već više od 2000 godina - kao lijek za reumatske bolove, upale mišića, kao „štit“ od suhog pustinjskog vjetra te za njegu kože beba. Neka plemena čak vjeruju da kožu namazanu shea maslacem ni metak ne može probiti. Svojstva i djelovanje Shea maslac je zbog svojeg sastava nezamjenjiv u svakodnevnoj njezi kože. Sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina (između 7 i 12%), vitamine A i E, te visok sadržaj proteina i minerala. Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica kože i za njegu starije i naborane kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod raznih oboljenja kože kao što je psorijaza, seboreja, ekcemi, neurodermitis i akne. Isto tako pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Shea maslac duboko prodire u kožu, regenerira je, pa se može koristiti i kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće. Ističe se po tome što je jedan od rijetkih prirodnih tvari koje štiti od UV zračenja (zahvaljujući cimetnoj kiselini koja mu i daje karakterističan miris). Samo nerafinirani shea maslac ima UV filtre. Kao zaštita od sunca nanosi na cijelo tijelom prije sunčanja, ali i na kosu, pa istovremeno i štiti od isušivanja uzrokovanog suncem i soli. Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože – pomoći će zacjeljivanju suncem oštećene kože, te će koža biti nahranjena i svilenkasto mekana. Shea maslac pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kiska u tkivo i poboljšava eliminaciju metaboličkih otpadnih tvari tj. toksina. Siguran je i za osjetljivu kožu, pa se može koristiti i kao krema protiv bora za područje oko očiju. Koža ga dobro podnosi i ne potiče nikakve alergijske reakcije. Iz istog razloga shea maslac je odličan izbor za njegu osjetljive dječje kože. Afrikanke ga već stoljećima koriste kod svakodnevne njege novorođenčadi, ali i kožnih problema kao što je pelenski osip i tjemenica. Može se koristiti kao pakung za kosu, a za vrlo suhu, lomljivu, obojanu kosu mala količina se može nanijeti nakon pranja, bez ispiranja. Zbog svojeg protuupalnog djelovanja, koristi se i nakon brijanja ili depilacije. Sitne porezotine će brže zacijeliti, spriječit će se iritacija, a koža će biti duboko nahranjena. Popularno je i korištenje shea maslaca kod izrade pomada za njegu usnica jer štiti od vjetra i hladnoće, te čini usne mekanim.

  • Bilje

    Cvijet kamilice

    Protuuplano, spazmolitičko i karminativno djelovanje u proizvodima za njegu kože, kao i dodacima prehrani.

    Cvijet lavande

    Dekorativno i abrazivno, eksfolijantno djelovanje u sapunu sa uljem lavande. Suhi cvijet lavande sa nasih farmi. 

  • Funkcionalna ulja

    Bademovo ulje

    Ulje badema (hladno tiješteno) dobiva se iz 100% čistih sjemenki badema. Ovo visokokvalitetno ulje je izvrstan emolijens za omekšavanje i regeneriranje kože i vlasišta.
    Tradicionalno se koristilo kod raznih ekcema, psorijaze, te suhe i upaljene kože slone svrbežu, a godinama se koristi i u prevenciji i tretiranju strija. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima A, B1, B2, B6 i E. Hladno tiješteno ulje badema je lagane teksture koja se lako apsorbira u kožu, stoga je osobito poželjno kao nosač (biljno ulje) u aromaterapiji, kod masaža ili u raznim kupkama. Koristi se u kremama, losionima, hidratantnim sapunima, balzamima, uljima za njegu itd.

    Lješnjakovo ulje

    Dobiva se hladnim tiještenjem ploda lijeske. Riječ je o vrlo laganom i brzoupijajućem ulju, blagog adstrigentnog učinka, zbog čega se koristi kod problematične kože s proširenim porama, premda je idealan za sve tipove kože. Bogato je vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, koje pomažu u umirivanju upalnih promjena suhe i iritirane kože. Pogodan je za dodatak u formulacije namijenjene masnoj i problematičnoj koži. Često se koristi u preparatima za sunčanje, a zbog brzog upijanja je iznimno poželjan u aromaterapiji kao nosač eteričnih ulja. Zbog svojih svojstava se koristi u preparatima za masaže, kremama i losionima, sapunima, te u njezi kose.

    LJEŠNJAKOVO ulje, uz ulja makadamije i avokada, spada u brzoupijajuća ulja. Slatkastog je orašastog mirisa (neke sorte lješnjaka daju ulje potpuno neutralnog mirisa!)  i fine teksture, dosta stabilno zbog sadržaja vitamina E. Zbog sadržaja triterpenskih spojeva pogodno je za masnu, slabo prokrvljenu kožu sklonu aknama, kao i za osjetljivu kožu sklonu crvenilu i kožu kojoj nedostaje vlage. Zbog unikatnog sastava fitosterola regulira lučenje masnoće, omekšava i vlaži kožu. Bitan je sastojak preparata za tretman proširenih vena, popucalih kapilara i celulita.

    Macerat Gospine trave

    Gospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Macerat dobiven o cvjetova branih u vrhuncu zrelosti, ima karakterističnu crvenu boju.  Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca. Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opeklina, sunčanih opeklina, kod ujeda insekata i sl.

    Nevenovo ulje (macerat)

    "Zlatno ulje cvijeta nevena dobiveno je maceracijom u maslinovm ulju, koje izvlaci vrijedne ljekovite sastojke iz ove obicne ali magicne biljke koju cesto vidimo u nasim okucnicama. Ulje je izuzetno bogato flavonoidima, karotenoidima, saponinima i ostalim ljekovitim spojevima koje je lako na ovaj nacin nanositi na kožu, koža ga brže upija i blagotvorni efekti su brzo vidljivi kod obnavljanja oštećene kože ili zaštite zdrave kože.
    Izuzetno je dobro za smirivanje upala kod upaljenih ili proširenih vena, protiv hemoroida i varikoznih vena, protiv akni i crvenila kože, potpomaže bržem zarastanju rana, smiruje kožu poslije uboda insekata, dobro je protiv opekotina kao i u dosta drugih slučajeva. Svestranost ovog starinskog ulja sve se vise ponovno otkriva i neven zauzima mjesto koje mu pripada."

    Ulje smilja (macerat)

    Smilje je cijenjeno još od vremena Homera i drevnih Grka zbog svojih veličnastvenih svojstava kod zacjeljivanja rana. Tradicionalno se koristi zbog anti upalnih i svojstava obnavljanja stanica, ublažavanja boli, umirenja i podizanja ukupnog stanja organizma. Čak se vjeruje da stimulira rad jetre. Može se nanositi na kožu za uklanjanje ožiljaka, strija, kirurših ožiljaka i rana svih tipova. U preparatima za njegu kože ovo je jedna od najskupljih sastojaka zbog svojih svojstava pomlađivanja kože i umirujućeg djelovanja na osjetljivu i upaljenu kožu. Djeluje protiv bora te revitalizira i regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu. Ulje za vječnu ljepotu i mladenački izgled.

    Ulje avokada

    AVOKADOVO ulje tamnozelene je boje, blagog mirisa, brzoupijajuće. Bogato je esencijalnim masnim kiselinama, lecitinom, vitaminom E i beta-karotenom. Namjenjeno je njezi svih tipova kože, a posebice suhe, dehidrirane, slabo prokrvljene i zrele kože, ali također i kože sklone upalnim procesima. Koristimo ga također za tretiranje ožiljaka, strija i općenito regeneraciju kože, a nezaobilazno je u sastavu pakunga za kosu.
    Zbog sadržaja lecitina izvrsno je za spravljanje krema i emulzija.
    Avokado je vrlo ugodno ulje koje lako prodire u kožu i čini ju mekom. Ugodne je zelenkaste boje, često je i mutno. Može imati intenzivan miris po avokadu ili relativno lagan i ugodan miris, ovisno o proizvođaču. Poput badema i marelice, avokado njeguje sve tipova kože, no uglavnom se koristi za njegu mješovite kože.

  • Razno

    Natrijeva lužina

    Natrijev hidroksid je bijela neprozirna higroskopna kristalna kruta tvar, koji u prisutnosti malih količina primjesa poprima sivu boju. Higroskopan je (navlači/lako upija vlagu i ugljikov dioksid CO2 iz zraka), pri čemu nastaje natrijev karbonat i natrijev hidrogenkarbonat. Prije se luzina dobivala filtracijom pepela mekog drveta. Tom metodom dobivala se Kalijeva lužina koja služi za izradu mekanih tekućih sapuna. Natrijeva lužina se cesto moze kupiti u obliku peleta ili sitnih zrnaca farmacutske čistoće. Luzina pretvara ulja u sapun kroz proces saponifikacije koji obicno traje od 3 do 4 tjedna u prirodnim ručno rađenim sapunima. Taj sapun je tvrd i nema roka trajanja. 

    Aktivni ugljen

    Aktivni ugljen ima veliku adsorptivnu površinu te se obično primjenjuje u kratkom vremenskom razdoblju, a nije ga preporučljivo uzimati kroz dulje vrijeme jer prianja uz sluznicu probavnog sustava i veže vodu. Kada se primjenjuje u kraćem vremenskom razdoblju potpuno je siguran i neškodljiv, a može se koristiti i kod djece. Snažan čistač kože i detoksikans - uklanja  masnoću i sve nečistoće sa površine.  Blagi preparat za čišćenje lica koji pomaže dubinski očistiti začepljene pore, uravnotežiti stvaranje sebuma.

    Zelena glina

    Zelena glina je prirodna materija koja sadrži mnoge mineralne soli i oligoelemente. U glini ima silicija, aluminija, kalija, kalcija, natrija, magnezija, srebra, željeza, olova i bakra. Proizvodi se u granulama ili finom prahu a ovisno o sastavu i boji može biti zelena, crvena, žuta, plava i bijela. U našim dućanima, iako rijetkim, se može naći zelena glina a ona ujedno i ima najširi spektar djelovanja.
    Glina djeluje iznutra i izvana.
    Glina upija, drenira a zatim eliminira nečistoće iz tkiva, krvi i limfe. Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja. Pojačava obrambeni mehanizam organizma i bori se protiv bolesti koje su nastale kao posljedica slabog imuniteta.

    Med

    Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.
    Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate.
    Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani i lijecenju. 

    Pčelinji vosak

    Pčelinji vosak jedan je od prvih voskova koji se koristio u prirodnoj kozmetici. Kao i svi voskovi, štiti kožu od isušivanja, a prve kreme (pseudoemulzije) spravljale su se s pčelinjim voskom   još   u   doba   stare   Grčke.  Tali   se   na temperaturi između 61‐66 °C. Ima široku primjenu: balzami za usnice, kožu i tijelo, stabilizator emulzija (koemulgator), sapuni, izrada svijeća. Postoje dvije komercijalne varijante ‐ žuti (nepročišćeni) vosak, koji sadrži otopljene tvari iz drugih proizvoda pčela i najčešće i ima miris koji podsjeća na med, te bijeli (pročišćeni) vosak koji se dobiva iz žutog voska pročišćavanjem preko tvari koje vežu mirise i boje. Bijeli vosak nema mirisa i koristi se kada postoji opasnost od alergijske reakcije ili kada se želi izbjeći miris voska u kozmetici.

    Kozje mlijeko

    Kozjim mlijekom stari Grci su liječili upalu pluća, tuberkulozu, reumatske, dišne i druge bolesti. Prema jednoj legendi, vrhovnog boga iz grčke mitologije - Zeusa odgojila je nimfa Melisa hraneći ga upravo kozjim mlijekom. Stari Grci kozjim su se mlijekom liječili dok su stari Egipćani u njemu prepoznali potencijal za očuvanje ljepote pa se i sama Kleopatra navodno kupala u kozjem mlijeku te njemu može zahvaliti na svojoj ljepoti. Stimulira sintezu strukturnih elemenata kože, poboljšava strukturu kože i zaglađuje bore, povećava elastičnost kože, štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, prolongira starenje kože, njeguje i savršeno vlaži kožu.

    Sjemenke lana

    Jastuku od lana pripisuju se blagotvorni učinci na zdravlje - kao i oblozi od lana tako i jastučići od lana tradicionalni su lijek u narodnoj medicini mnogih naroda. Lanen ulje u sjemenu yagrijava se i drzi toplinu ili hladi i odrzava hladnocu obloga za oci ili vrat.

  • Bazna ulja

    Kokosovo ulje

    Ulje s karakterističnim mirisom kokosovog oraha. Kokos je maslac, ali se tali na nižoj temperaturi od kakao maslaca, pa je po zimi obično bijela krutina (maslac), a po ljeti ulje. Iznimno se brzo upija. U sastavu dominiraju tzv. kratkolančane, zasićene masne kiseline poput laurinske (40‐50%). Hladno prešani maslac ima ugodan miris po kokosu. Koristi se u maslacima i uljima za kožu, kremama i drugim emulzijskim sustavima, balzamima za kožu i njegu usana, te u pakunzima za kosu. Kokos je relativno jeftin maslac širokih primjena. Kremama daje lakoću, a koži daje glatkoću. Kao i kakao maslac, štiti kožu od isušivanja, ali ne stvara film na koži. Idealan je i za spravljanje macerata. U sapunima daje tvrdoću i bogatu pjenu, ovisno o postotku koji se dodaju u recepturi. Lagano je i lako se upija. Hrani dublje slojeve kože odrzava vlažnost duze vrijeme.  

    Sojino ulje

    Hladno prešano sojino ulje posjeduje vrlo dobru nutritivnu vrednost zahvaljujući visokom sadržaju linolne kiseline, lecitina, fitosterola, tokoferola kao i vitamina rastvorljivih u mastima. Visok sadržaj lecitina iz hladno prešanog ulja soje štiti kardiovaskularni sistem i snažno utječe na obnavljanje moždanih stanica. Nezasićene masne kiseline iz sojinog ulja pomažu organizmu da apsorbira hranjive materije iz hrane.U kozmetici ima antioksidativna svojstva, čisti i omeksava kožu. Sapunima daje mekoću i dobro se kombinira sa maslinovim, kokosovim i palminim uljem
     

    Svinjska mast

    Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.
    U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.
    Svinjska mast ima visoku točku ključanja. Točnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzijusa.
    Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput maslaca, povećavaju prženjem.
    Masnoće iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.
    Svinjsku mast koristimo jedino u nasem Bakinom sapunu. Odlicno pere sve moguce fleke i fantastican je za pranje kose jer blagtvorno djeluje na vlasište. Nekada se na salu i u gradu mnog sapuna i kozmetike radilo od svinjske masti. Trend se polako vraća.

    Palmino ulje

    Palmino ulje spada pod biljne masti/ulja, a u sirovom je stanju tamnožuto do žućkastocrveno, karakteristično neugodna, sladunjava okusa i mirisa po ljubicama. Ulje se dobiva prešanjem i iskuhavanem mesnatoga dijela plodova palmi Elaeis guineensis (kojoj je domovina Nigerija i zapadna obala Afrike, a uzgaja se na plantažama naSumatri), te Elaeis melanococca (kojoj je domovina Amerika), i to isključivo u zemljama u kojima te biljke rastu. Vrlo zastupljeno u proizvodnji kvalitetnih sapuna zbog svojih saponifikacijskih svojstava, tvrdoće i teksture koju daje sapunu. 

    Maslinovo ulje

    Maslinovo ulje je bogato vitaminom E (prirodni tokoferoli) i ostalim prirodnim antioksidansima, zbog čega ima regenerativni utjecaj na tkiva i mogućnost kože da regulira prirodni sustav vlaženja. Oleinska masna kiselina omekšava i njeguje kožu i dobro utječe na njenu stimulaciju – napinje je i učvršćuje. Steroli imaju ljekoviti učinak, potiču zacjeljivanje kože te je maslinovo ulje idealno za osobe koje imaju problema sa suhom i prhutavom kožom. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je aktivan sastojak svih nasih sapuna i krema. 
     
     

  • Eterična ulja

    Ulje lavande (lavandin)

    Ulje finog lavandina (Lavandula x intermedia Reverchon) sa hrvatskih ekoloških farmi. Eterično ulje lavandina ima laganu cvjetnu aromu, sličnu alpskoj lavandi – samo oštriju i prozirne je boje. To je jedno odlično ulje koje vam pomaže da se osjećate opušteno, opušta umorne mišiće i zglobove, uklanja ukočenost mišića, čisti pluća i sinuse od sluzi i pomaže u tretiranju rana i dermatitisa. Proizvedeno parnom destilacijom svježeg cvijeta lavande. To je jedno ulje koje se mora uključiti u masažne mješavine i unatoč tome što nije poznato kao francuska lavanda, vrijedan je sastojak kod svake masaže. 
     

    Ulje ružmarina

    Ulje ružmarina sa obale Hrvatske ima razne pozitivne zdravstvene efekte, uključujući mogućnost stimuliranja rasta kose, podizanja mentalne aktivnosti, jačanja pamćenja, olakšavanja problema sa disanjem i smanjenja boli. Na koži pomaže u ublažavanju začepljenih polja, tretiranju akni i oteklina te se može koristiti kod dermatitisa i ekcema, a vrlo popularna uporaba ovog ulja je kod njege kose. Zbog svog izraženog pozitivnog utjecaja na rast i gustoću kose te zdravlje vlasišta i poticanje cirkulacije u vlasištu, efikasno je kod poticanja njegove obnove i ponovnog rasta kose. Vlasište se može masirati kombinacijom ulja ružmarina i čajevca kako bi ga ojačali i uklonili perut. 

    Ulje čajevca

    Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji više podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže eterično ulje. Cvijetovi su mali i bijele su boje. Biljka je endemska u suptropskom obalnom području istočne Australije.
    Indikacije: antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva ulja čajevca odnose se na velik broj virusa, bakterija i gljivica. Randomizirane kliničke studije dokazale su djelotvornost čajevca kod blagog do srednje teškog oblika akni. Dokazi iz narodne medicine također su brojni. Danas postoji niz kozmetičkih proizvoda sa sadržajem ulja čajevca. U fitoaromaterapeutskim tretmanima eterično ulje čajevca koristi se kod svih oblika dišnih infekcija, infektivne upale crijeva, urogenitalnih infekcija, kožnih infekcija, akni, imunodepresije i općeg umora te kao preventiva od oštećenja kože kod terapije zračenjem.

    Ulje cimeta (Ceylon)

    Esencijalno ulje lista cimetovca  (C. zeylanicum Nees), za razliku od kore cimeta je manje iritativno jer sadrži tek male količine cinamaldehida (do 2%). Zbog sadržaja fenola (eugenol), kao i ulje dobiveno iz kore, djeluje protiv patogenih bakterija, gljivica i virusa. Djeluje imunostimulirajuće povećavajući produkciju imunoglobulina A koji štiti sluznice u tijelu (uključujući i dišnu i probavnu sluznicu).
    Zbog eugenola koji se koristi u stomatologiji, primjenjuje se kod infekcija usne šupljine te drugih virusnih i bakterijskih infekcija. Sadrži do 85% fenola eugenola, aromatskog alkohola cinamola do 7%, β-kariofilen te estere kao benzil benzoat.  

    Ulje kadulje

    Ljekovita kadulja (Salvia officinalis L., Lamiaceae) poznata je od davnina. Još danas je službeno u upotrebi u tretmanu infekcija grla i ustiju. Esencijalno ulje djeluje lipolitično, ekspektorirajuće. Djeluje dobro antibakterijski protiv Gram pozitivnih organizama, a slabo protiv Gram negativnih. Također dobro djeluje protiv gljivica (Candida). Jak je estrogenomimetik pa se najčešće koristi kod regulacije ženskih hormona u menopauzalnim tegobama te amenoreje, dismenoreje i policističnih jajnika.
    Esencijalno ulje se skromno koristi u kozmetičkoj industriji. Zbog lipolitičnih svojstava koristi se u pripravcima protiv celulita i pretilosti. Osim toga, koristi se i kod problema s pretjeranim znojenjem.
    Sadrži do 8% seskviterpena (kariofileni), monoterpenske alkohole (do 12% linalola, do 10% α-terpineola, do 15% borneola), seskviterpenski alkohol viridiflorol, do 14% oksida 1,8-cineola. Najveći je sadržaj monoterpenskih ketona (do 40% α-tujona, do 15% β-tujona, do 26% kamfora).

    Ulje mente

    Esencijalno ulje paprene metvice (Mentha x piperita L., Lamiaceae) je široko primjenjivo u aromaterapiji zbog cijelog spektra ljekovitih svojstava. Dobiva se iz cijelog nadzemnog dijela biljke, a ovisno iz kojeg je varijeteta dobiveno (ima ih mnogo), razlikuje se po sadržaju mentola i mentona.
    Esencijalno ulje djeluje antibakterijski i antivirusno. Stimulira živčani sustav, podiže krvni tlak, djeluje kao stomahik. Stimulira metabolizam jetrenih stanica i pomaže regeneraciji jetre. Lokalno djeluje analgetički pa se primjenjuje kod migrena i glavobolja, reumatoidnog i osteoartritisa.
    Esencijalno ulje sadrži 1-5% limonena, 3.5-14% 1,8 cineola, 14-32% mentona, 1-9% mentofurana, 1.5-10% izomentona, 2.8-10% mentil acetata, 30-55% mentola i najviše 4% pulegona i 1% carvone. Neki kultivari daju ulja izrazito bogata mentolom. Visok sadržaj mentola ne pojačava djelovanje i pogodan je uglavnom za prehrambenu i kozmetičku industriju. Ulje sadrži i estere (mentil acetat) te tragove sumpornih spojeva (mintsulfid). 


    Ulje lovora

    Esencijalno ulje lovora (Laurus nobilis L., Lauraceae) je bilo poznato kao repelent. Umjereno je aktivno protiv bakterija, ali vrlo aktivno protiv gljivica, pogotovo vrsta roda Candida. Jak je spazmolitik, analgetik i ekspektorans pa se primjenjuje kod mišićnih bolova i grčeva, reumatoidni artritis, afte. U kozmetici, koristi se u pripravcima za masnu kožu i akne. Inhalacijski se primjenjue kod virusnih infekcija dišnog sustava.
    Esencijalno ulje ove mediteranske biljke dobiva se destilacijom listova vodenom parom, a nakon destilacije mora odležati neko vrijeme (oko godinu dana). Ulje je bogato monoterpenolima (do 15% linalola, do 5% α-terpineola), oksidima (do 45% 1,8-cineola), te malom količinom vrlo aktivnih seskviterpenskih laktona (do 2% kostunolida, artemorin).

    Ulje bora

    Eterično ulje iglica bora (Pinus sylvestris L., Pinaceae) odavnina se koristilo kod reumatskih tegoba, dišnih tegoba (kod kašlja) i raznih upalnih bolesti. Izrazito bogato monoterpenima (preko 70%), ovo ulje prema školi francuske aromaterapije dobro stimulira rad nadbubrežne žlijezde (kortizol-like djelovanje), pa je idealno kod raznih kroničnih upalnih bolesti (astma, alergija, reumatoidni artritis), te nakon primjene kortikosteroidnih lijekova kako bi se potaknula fiziološka funkcija nadbubrežne žlijezde. Za tu namjenu obično se kombinira s uljem crne smreke, u koncentracijama od 5-10%, koja se nanosi na područje bubrega 2x dnevno. Za dišne tegobe kombinira se s nekim uljem bogatim cineolom (ravensara, eukaliptus globulus), a koristi se u inhalacijama ili u uljnim smjesama za lokalno utrljavanje u području pluća.

    Ulje anisa

    Iz sjemenki anisa dobiva se eterično ulje snažnog i karakterističnog mirisa ploda anisa. Poput čaja anisa, djeluje dobro kod meteorizma (nadutosti), zajedno s muškatnom kaduljom i kaduljom koristi kod amenoreja, policističnih jajnika i bolnih menstruacija. Uz ulja bogata cineolom (ravensara, eukaliptus globulus) koristi se kod dišnih tegoba. Izvrstan je i kao osvježivač daha u vodicama za usta, često kombiniran s paprenom metvicom i limunom. U kozmetici se koristi kao dodatak zanimljivim i osvježavajućim pilinzima za lice i tijelo, gelovima za tuširanje, ali i u parfemima.  

    Ulje geranija (Bourbon)

    Parfemski najcjenjenije od svih ulja geranija. Regulira proizvodnju sebuma, pa je koristan kod tretiranja kako suhe, tako i masne kože. Koristimo ga kod akni, proširenih kapilara, sitnih rana i krvarenja, upaljenih vena, opekotina, debele i masne kože, seboreičnog dermatitisa, vlažečih ekcema, lišajeva, za njegu kože s borama. Jakog je protugljivičnog djelovanja.

    Ulje klinčića

    Tradicionalna primjena klinčićevca (na žalost u današnje vrijeme zaboravljena) je kod svih vrsta upala i infekcija usne šupljine. Klinčićevac kao prvo djeluje analgetski, a istovremeno ima vrlo snažno antibakterijsko djelovanje. Kod prvog znaka zubobolje jednu kap namažite na zub i okolne desne - skoro trenutačno ublažava bol, a može spriječiti granulom. Francuski stomatolozi znaju ulje klinčićevca staviti u bolestan zub (umjesto tradicionalnog lijeka).
    Kod sindroma kroničnog umora, klinčićevac se koristi u oralnoj terapiji, uz ravensaru i mandarinu.

    Ulje citronele

    Cimbopongon Nardus, vjerojatno najpoznatiji repelent, te odlično rješenje ako se želite zaštiti od insekata na prirodan način. Djeluje osvježavajuće, aktivirajuće (upotrebljava se protiv umora, glavobolja, migrena); ima antiseptičko, fungicidno i insekticidno djelovanje; regulira pretjerano znojenje (dezodorans); za njegu masne kože.